Stadion - nyheder

Tilbageblik på 2023 i Parken

1/2/2024

Rekordbesøg

I 2023 havde Parken for første gang over én million gæster i et kalenderår!

Direktør Jacob Lauesen formulerede det ambitiøse mål i februar, og millionen blev rundet allerede i slutningen af oktober - og det endelige tal blev 1.256.303 gæster til FCK-kampe, DBU-kampe og koncerter.

Det er ny rekord for et kalenderår, siden Parken blev indviet i 1992. Til sammenligning var der de seneste år:
- 2018: 527.727
- 2019: 702.176
- 2022: 756.000

(2020 og 2021 er udeladt pga Covid19-restriktioner)

Det samlede besøgstal i 2023 fordeler sig således:

- 27 FCK-kampe: 749.701
- 5 DBU-landskampe: 179.267
- 1 DBU-pokalfinale: 34.937
- 6 koncerter: 292.398

Landskampene var EM-kvalifikationskampe mod Finland, Nordirland, San Marino, Kazakhstan og Slovenien.

Pokalfinalen stod mellem AaB og F.C. København.

Koncerterne var med Depeche Mode, Coldplay (2), Bruce Springsteen & The E Street Band (2) og Suspekt.


Mere og bedre mad

En markant udvidelse af sortimentet for mad og drikkevarer var allerede i 2022 et af flere strategiske tiltag for at hæve tilskueroplevelsen til fodboldkampe og koncerter.

I de første måneder af 2023 rykkede Wokshop, Killer kebab og Gorms ind på forskellige tribuner, ligesom Gasoline Grill udvidede sit salg af burgere ude på tribunerne.

Samarbejdet med leveringstjenesten Wolt, som i 2022 blev testet på Nedre C, blev i marts 2023 udvidet, så tilskuere på alle tribuner undtagen Nedre A kunne bestille mad til Parken fra 20 forskellige restauranter.

I løbet af året blev engangskrus udskiftet med genbrugskrus på A- og D-tribunen og samtidig udfases forskellige størrelser på drikkevarer, så der kun er 0,5 liters kopper. Det er et led i Parkens miljøstrategi for at mindske ny produktion og dermed mindre CO2 udledning og mindre affald.

På Hospitality-området satte Parken i foråret 2023 en helt ny standard for en restaurant og kampoplevelse i Danmark med nye VIP-faciliteter i Restaurant The Terrace, som - ud over en terrasse med udsigt over banen - består af af to restauranter som led i et helt nyt Matchday Hospitality koncept.

Fan Experience-prisnominering

De mange nye tilbud og valgmuligheder bidrog til, at Parken i juni 2023 blev nomineret til TheStadiumBusiness Awards i kategorien Fan Experience sammen med en række store, internationale arenaer.

NBA-holdet Atlanta Hawks vandt prisen, men Parkens direktør Jacob Lauesen fik en ”Outstanding Achievement Award” for blandt andet at have positioneret F.C. København og Parken som en absolut frontløber i at skabe nye forretningsmodeller som f.eks. et billetabonnement, et mediehus og en høj prioritering af fanoplevelsen i Parken.

Belastningen af B-tribunen

Efter de senere års markante stigning i tilskuertallene bad F.C. København i foråret 2023 Rambøll om at undersøge, hvor meget tilskuerne belaster B-tribunen (Sektion 12).

De første målinger viste, at koordinerede taktfaste hop i korte sekvenser overskrider de normer, som blev anvendt ved Parkens etablering i 1990. Dengang fandtes ikke krav om at designe tribuneelementer til såkaldt ”rytmisk personlast”, så selvom at der ikke var nogen sikkerhedsrisiko ved at være på tribunen, blev det på Rambølls anbefaling besluttet at forbyde koordinerede hop, indtil nærmere undersøgelser forelå.

I november 2023 viste de videre undersøgelser, at B-tribunen ikke er bygget til den belastning, der opstår ved koordinerede hop fra en fyldt tribune, og at yderligere undersøgelser var nødvendige for at løse problemet.

Der kunne ikke sættes nogen tidshorisont for det videre arbejde, og derfor er koordinerede hop fortsat ikke tilladt.

Banens beskaffenhed

I 2022 besluttede bestyrelsen at totalrenovere hele undergrunden under Parkens græstæppe samt overfladen.

Arbejdet gik i gang den 9. november 2022, og hen over vinteren 2023 blev underlaget under banen blev gravet op for at etablere et nyt vækstlag, nyt dræningssystem, nyt varmeanlæg samt nyt vandningssystem.

Onsdag den 18. januar var banen klar til at få lagt nyt græstæppe af hybrid, som var importeret fra Italien. og nu skulle "sætte sig" inden FCK’s førstehjemmekamp den 26. februar mod AaB.

Hele omlægningen forløb som planlagt, men nogle af de leverede græsruller groede desværre ikke tilfredsstillende, så ved forårspremieren i slutningen af februar fremstod banen ikke som ønsket.


I midten af juli fik Parken planmæssigt nyt græstæppe efter sommerens fem koncerter, og under den sjette og sidste koncert i september led det ikke overlast på grund af de nye, specielle plader, som Parken har investeret i til at dække og beskytte græstæppet.

Desværre betød en fejl i behandlingen af banen efter koncerten, at banen ikke fremstod som ønsket, men ud fra et sportsligt perspektiv blev det besluttet ikke at skifte banen, da den var stabil og spilbar.

Organisationen

Den 21. april 2023 meddelte bestyrelsen, at man ikke længere undersøgte mulighederne for at sælge Parken stadion og de fire kontortårne. En proces, der blev sat i gang den 18. januar 2022.

Den 19. oktober 2023 blev stadion og kontortårnene i stedet udskilt til et selvstændigt datterselskab, Parken Ejendomme, som fortsat er ejet 100 % af PARKEN Sport & Entertainment.

”Formålet med udskillelsen af kontortårnene og stadion til et selvstændigt datterselskab er at skabe størst mulig transparens og viser, hvor stærke de enkelte enheder under PARKEN Sport & Entertainment A/S er i sig selv. Det er allerede sket med andre forretningsben i koncernen, og dette tiltag er med til at synliggøre det store potentiale og værdi, der er i ejendommene i en selvstændig enhed,” udtalte bestyrelsesformand Allan L. Agerholm.