Stadion - nyheder

Længerevarende proces skal gøre Parken klar til hop

7/11/2023

Parken er ikke designet til koordinerede hop fra flere tusinde fans. Derfor igangsættes nu en proces, der igen skal gøre det muligt for de engagerede fans at hoppe i takt på B-tribunen. Den konkrete løsning på udfordringen foreligger dog endnu ikke.

Da Parken blev bygget i 1992, var den danske fankultur en ganske anden og mere stillestående størrelse end i dag. Dengang fandtes ikke krav om at designe tribuneelementer til såkaldt rytmisk personlast.

Derfor er det danske nationalstadion ikke designet til at understøtte koordinerede hop på en udsolgt stemningstribune.

I marts 2023 orienterede F.C. København om, at det skulle undersøges, om B-tribunen kunne anvendes til koordinerede hop, uden at overskride de gældende normers krav til konstruktionssikkerhed.

Konklusionen er nu, at tribunen ikke er bygget til den belastning, der opstår ved koordinerede hop fra en fyldt tribune.

Der er hverken tale om konstruktionsfejl eller manglende vedligeholdelse, men udelukkende at B-tribunen i dag anvendes på anden vis, end den er opført til.

F.C. København arbejder på at løse dette hurtigst muligt. Derfor er det nu nødvendigt at forlænge den proces, der skal sikre, at alle fans på B-tribunen kan støtte holdet uden begrænsninger.

”Vi har i løbet af 2023 fået udarbejdet analyser og kontrolmålinger i samarbejde med nogle af landets dygtigste ingeniører fra Rambøll," siger direktør Jacob Lauesen.

"Konklusionen er klar: Parken er ikke designet til ko- ordinerede hop fra flere tusinde fans. Derfor har vi brug for at afdække potentielle løsninger, så B-tribunen igen kan bruges til koordinerede hop, og det er strengt nødvendigt, at alle respekterer forbuddet mod koordinerede hop, mens arbejdet står på.”

Uundgåelig proces
Rambølls ingeniører og eksperter i svingninger har rådgivet F.C. København i processen, ligesom de har gjort det med andre superligaklubber, der har stået i samme situation.

I tæt samarbejde med Rambøll begynder nu en proces, der blandt andet indebærer lukkede, kontrollerede vibrationstests på Nedre og Øvre B-tribunerne.

Processen kan blive længerevarende, og der kan undervejs opstå behov for at reducere tilskuerkapaciteten på stemningstribunen. Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at fastslå præcist hvor lang en periode, der bliver tale om.

De kontrollerede vibrationstests vil den kommende tid afdække de konkrete muligheder og danne grundlag for den videre proces.

Jan Vig Nielsen, Head of Monitoring and Analyses of Existing Structures hos Rambøll, forklarer:

”Jeg tror, at de færreste har gjort sig tanker om, hvor meget ekstra belastning, 8.000 fans, der hopper i takt, kan skabe på tribunekonstruktionerne – det kan være mange gange deres egen vægt."

"Selvom B-tribunen er i udmærket stand, er den ikke oprindeligt opført til denne forøgede belastning. Derfor arbejder vi tæt sammen med F.C. København om en tilbundsgående analyse, så vi kan løse udfordringerne,” siger Jan Vig Nielsen.

Koordinerede hop skal forstås sådan, at fansene meget synkront hopper i takt til f.eks. en sang, og sker det mod eksempelvis Manchester United i Champions League eller mod Brøndby ved det kommende derby, kan F.C. København blive tvunget til omgående at nedsætte kapaciteten på tribunen med op til 50 procent ved de efterfølgende kampe.

”Vi har naturligvis et ønske om at løse denne udfordring hurtigst muligt, så vi knokler på, men vi kan ikke komme udenom, at denne proces kan skabe begrænsninger for vores fans. Det er det sidste, vi ønsker, men vi ønsker også, at vores fans kan agere frit, og derfor er det nødvendigt at sætte dette arbejde i gang,” siger Jacob Lauesen og understreger:

”Vi er meget kede af, at den fantastiske, stemningsskabende fankultur på Sektion 12 bliver begrænset. Vi glæder os derfor til, at det igen bliver muligt at støtte holdet med koordinerede hop og håber samtidig, at fans på Sektion 12 i mellemtiden fortsat vil støtte op om holdet. For selv uden hop er Sektion 12 helt enestående i dansk fodbold,” siger F.C. Københavns direktør.

Sektion 12 Foreningen: Vi har brug for din hjælp
Artiklen er opdateret med denne udtalelse fra Sektion 12 Foreningen.

Som klubben meldte ud, står vi i en meget alvorlig situation omkring potentiel halvering af kapaciteten på Sektion 12 for minimum resten af året.

Dette ville være en katastrofal konsekvens med det kampprogram vi står foran resten af 2023. Vi kan derfor ikke understrege kraftigt nok hvor vigtigt det er at folk respekterer opfordringen til ikke at hoppe til de resterende hjemmekampe i 2023!

Sektion 12 Foreningen er i tæt dialog med klubben omkring det videre arbejde med at finde både midlertidige og permanente løsninger på problemet. Indtil da opfordrer vi alle til at bruge alt deres energi på den vokale støtte til holdet!